Λαογραφικό Μουσείο Παλαικάστρου

Ένα παλιό κτίριο στο Παλαίκαστρο ανακαινίστηκε με ζήλο από τους κατοίκους του σύμφωνα με τα παλιά πρότυπα και φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο Παλαικάστρου, ένα από τα πιο προσεγμένα της ευρύτερης περιοχής της Σητείας αλλά και του Νομού Λασιθίου γενικότερα. Το κτίριο, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, είναι το πλέον κατάλληλο για αυτή την χρήση, αφού τα δωμάτιά του είναι πολλά και μικρά και σε καθένα παρουσιάζεται διαφορετικό θέμα, όπως άλλωστε γινόταν και παλαιότερα. Οι καμάρες, που έχει το κτίριο, είναι εντυπωσιακές, αφού με ιδιαίτερη προσοχή έχουν αρμολοηθεί και έτσι έχουν φανεί οι καλοπελεκημένες πέτρες. Στο εσωτερικό του κτιρίου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον αργαλειό με όλα τα απαραίτητα χρειασίδια του, την πάρα πολύ παλιά ραπτομηχανή, το ομορφοστολισμένο τραπεζάκι (σοφρά), τα παλαιϊνά σερβάν και τους καθρέπτες με τα όμορφα σεμεδάκια και τα εκπληκτικά υφαντά. Τον εσωτερικό χώρο κοσμεί επίσης ένας υπέροχος παλιός καναπές, ο οποίος έχει πάνω τα παραδοσιακά κρητικά όργανα, λύρα, βιολί και λαούτο. Στο αμέσως επόμενο δωμάτιο έχει στολιστεί η παλιά κρεβατοκάμαρα, με τις κοντάδες και τις ομορφοπλούμιστες κουβέρτες.


Ακόμα πιο μέσα είναι στολισμένη η παραθιά με τα όμορφα τζακόπανα, τους βολίστρες, τους καμπανούς, τις παλιές λάμπες να δίνουν ένα όμορφο τόνο. Οι πολύ παλιές πιατοθήκες είναι αυτές που συνεχίζουν να κοσμούν το εσωτερικό του Μουσείου, όπως και οι παλιές σφαίρες και οι παλιές ζυγαριές. Στο τελευταίο δωμάτιο έχουν τοποθετήσει όλα τα γεωργικά εφόδια του αγρότη, βολόσυρο, ζυγάλετρα, κόφες, στουμούχες και πάρα πολλά άλλα. Στον εξωτερικό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου έχουν φτιαχτεί παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι, όπου και ετοιμάζονται τα εδέσματα για κάθε εκδήλωση που πραγματοποιείται. Πολλοί βοηθητικοί χώροι υπάρχουν δίπλα από το Μουσείο, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η προετοιμασία των εκδηλώσεων.
Κάθε περιοχή θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο στολίδι, ένα Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο θα «στεγάζει» τα έθιμα και την παράδοσή μας. Στους ανθρώπους του Παλαικάστρου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που με τόσο ζήλο υπηρετούν την παράδοση του τόπου μας.

​​počítáno než si ji ​​koupili, a to nejen proto, že je psaný na obalu viagra 25mg vzpomenout vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tableta ne.

Print Email