Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο που εγκαινιάστηκε το 1984 και βρίσκεται εκτός του κέντρου της πόλης στο δρόμο προς την Ιεράπετρα. Το Μουσείο συγκεντρώνει και εκθέτει τα πλέον σημαντικά ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας από ολόκληρη την ανατολική Κρήτη στους εκθεσιακούς χώρους που ήδη μελετάται η επέκτασή τους. Επίσης το Μουσείο διαθέτει σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους για όσα ευρήματα και αντικείμενα δεν εκτίθενται, εργαστήρια συντήρησης των αρχαιοτήτων, γραφεία εργασίας του προσωπικού και χώρους μελέτης. Όλα τα αντικείμενα του Μουσείου εκτίθενται κατά χρονολογική σειρά σε προθήκες που φέρουν πεντάγλωσσες ενημερωτικές πινακίδες για τα στοιχεία της κάθε χρονικής και ιστορικής περιόδου.

Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα είναι τα παρακάτω: Ένα χρυσελεφάντινο άγαλμα από την Μινωική εγκατάσταση στο Παλαίκαστρο (Υστερομινωική ΙΒ περίοδος). Το άγαλμα έχει ύψος 50 περίπου εκατοστά και αποτελείται από πολλά κομμάτια που έχουν συγκολληθεί. Ένα μινωικό τελετουργικό αγγείο (Ρυτό) σε σχήμα ταύρου με γραπτή διακόσμηση από την νησίδα Μόχλος. Ένας υστερομινωικός ψευδόστομος αμφορέας από τις ανασκαφές στη νησίδα Ψείρα. Είναι διακοσμημένος με εξαιρετικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας ναυτίλους. Ένας Υστερομινωικός πιθαμφορέας από το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου. Φέρει πανέμορφη γραμμική διακόσμηση. Ένας Γεωμετρικός αμφορέας με ωραία διακόσμηση με ταινίες και ομόκεντρους κύκλους. Προέρχεται από το γεωμετρικό νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου. Ένα Ελληνιστικό ειδώλιο τύπου «Ταναγραίας» από τον Ζαρόκαμπο. Ένας Ελληνιστικός μαλαμβαφής κάνθαρος με διακόσμηση από την Ελληνιστική πόλη του Ζαρόκαμπου.
Δύο πήλινα πλακίδια με τις μορφές του Πλούτωνα και της Περσεφόνης που βρέθηκαν στην Σητεία. Μια πινακίδα Γραμμικής Γραφής Α', ίσως η σημαντικότερη από όσες εκτίθενται στο Μουσείο, από το «αρχειοφυλάκειο» του ανακτόρου της Ζάκρου. Η βάση από επιτύμβιο ανάγλυφο με επιγραφή και στις δύο πλευρές με ονόματα των νεκρών (Λέων και ο γιος του Θένας) από την αρχαία πόλη Ίτανο. Η πρόσβαση στο Μουσείο γίνεται εύκολα με ταξί, λεωφορείο ή ιδιωτικό αυτοκίνητο.

vypočtená než si ji koupilo, a to nejen proto, že je ​​písemných na obalu viagra 25mg pamatovat vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tabletovací ne.

Print Email