Λασίθι

Ο Νομός Λασιθίου είναι ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης.Στις τρεις πλευρές του το Λασίθι βρέχεται από θάλασσα : το Κρητικό πέλαγος από τα βόρεια, το Καρπάθιο ανατολικά και το Λιβυκό στα νότια. Δυτικά είναι ο Νομός Ηρακλείου με φυσικό όριο την οροσειρά Δίκτη.Πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Άγιος Νικόλαος
Πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου είναι ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος στη θέση της αρχαίας πόλης Λατώ προς Kαμάρα, στο βορειοδυτικό άκρο του μεγαλύτερου κόλπου της Κρήτης, του γραφικού Mιραμπέλου. Πήρε το όνομά του από το ομώνυμο βενετσιάνικο κάστρο, που «έπεσε» γρήγορα στα χέρια των Τούρκων και καταστράφηκε ολοσχερώς. Σήμερα δεν έχει σωθεί τίποτα από το φρούριο, καθώς το οικοδομικό του υλικό εκμεταλλεύτηκαν πλήρως οι χωρικοί που κατέβηκαν από την Κριτσά στις αρχές του 19ου αιώνα και δημιούργησαν εδώ τον οικισμό Μαντράκι, για τις ανάγκες του εμπορίου και των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Ο σημερινός Άγιος Νικόλαος είναι μια σύγχρονη κοσμοπολίτικη κωμόπολη, διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νομού, ο οποίος, εκτός από τους δρόμους γύρω από τη λίμνη και το λιμάνι, δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα αστικό κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο ταπεινός ναός του προστάτη των ναυτικών, που έδωσε τ΄ όνομά του στην πόλη, αναστηλώθηκε και περιέχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παμπάλαιες τοιχογραφίες.
Πολύ ενδιαφέροντα είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο ισόγειο του λιμεναρχείου δίπλα στη γέφυρα της διώρυγας που συνδέει τα νερά της λίμνης Βουλισμένης (σήμα κατατεθέν του Αγίου Νικολάου) με το Κρητικό πέλαγος. Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών τουριστικά σκάφη πραγματοποιούν καθημερινά εκδρομές στην Eλούντας και τη Σπιναλόγκας, τέως νησιού των λεπρών! Ανήμερα της γιορτής των Aγίων Πάντων –και μόνον τότε– μπορείτε να επισκεφθείτε και το ομώνυμο νησάκι, στο οποίο λειτουργεί εκτροφείο κρητικού αίγαγρου. Ο υδροβιότοπος του Αλμυρού είναι πέρασμα αποδημητικών πουλιών και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Σητεία
Η Σητεία βρίσκεται εκτός των καθιερωμένων τουριστικών προορισμών, οπότε κάλλιστα προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από την αληθινή Κρήτη. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αφού και το φαγητό εδώ είναι σαφώς ανώτερο και πιο παραδοσιακό από οτιδήποτε δοκιμάσετε στις τουριστικές πόλεις. Πηγή πλούτου στην περιοχή δεν είναι οι τουρίστες αλλά οι σταφίδες. Κάθε χρόνο τον Αύγουστο γίνεται η γιορτή της σουλτανίνας, ένα ξεφάντωμα με μουσική, παραδοσιακούς χορούς και άφθονο κρητικό κρασί. Όλες τις εποχές του χρόνου έχετε τη δυνατότητα να δείτε και να κάνετε πολλά πράγματα στη Σητεία, όπως, π.χ., μια επίσκεψη στα ερείπια του ενετικού φρουρίου του 13ου αιώνα, το οποίο έχει μερικώς ανακαινιστεί και λειτουργεί ως ανοιχτό θέατρο. Στο μικρό Λαογραφικό Μουσείο φιλοξενούνται δείγματα τοπικής χειροτεχνίας, ενώ στο εξαίρετο Αρχαιολογικό Μουσείο μη χάσετε το μινωικό άγαλμα κούρου από ελεφαντόδοντο, το οποίο έχει εμφανή πάνω του τα σημάδια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε τόσους μινωικούς οικισμούς το 1450 π.Χ.
Η Σητεία είναι μια σύγχρονη πόλη που διατηρεί μερικά κομψά νεοκλασικά κτίρια και παραμένει ζωντανή χειμώνα καλοκαίρι. Τα αξιοθέατά της εξαντλούνται στο βενετσιάνικο φρούριο Καζάρμα –το καλοκαίρι φιλοξενεί καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κορνάρεια–, το τζαμί, το επαρχείο, το παμπάλαιο εκκλησάκι της Ανάληψης του Σωτήρα, το νεκροταφείο και το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.
Με αφετηρία τη Σητεία, όμως, μπορείτε να κάνετε πολλές εκδρομές σε παραδοσιακά χωριά του οροπεδίου του Ζήρου και της ευρύτερης ενδοχώρας: Κρυονέρι, Mητάτο, Bρυσίδι, Xώνος, Kαρύδι, Σίτανος, Kατσιδώνι, Σανδάλι –που είναι γεμάτο με πλατάνια και τρεχούμενα νερά–, Zου –με μια αξιόλογη μινωική οικία.
Εξαίρετη είναι η θέα από τα ερείπια του ενετικού φρουρίου στο λόφο Λιόπετρο αλλά και από το χωριό Ρούσσα Εκκλησιά, που πήρε το όνομά του από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, από τα θεμέλια της οποίας αναβλύζουν νερά. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο Οινοποιείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, στο 3ο χλμ. της εθνικής οδού προς το Ηράκλειο, όπου πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο εκθετήριο-μουσείο τοπικών προϊόντων και στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου, εκπαιδευτικές προβολές, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε κρασί, τσικουδιά και λάδι. Στο χωριό Μαρωνία υπάρχει και ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο.

Ιεράπετρα
Η Ιεράπετρα είναι ο κύριος οικισμός στη νότια ακτή της ανατολικής Κρήτης και μάλιστα φημίζεται ως η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης με πληθυσμό που αριθμεί 15,323 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Ιεράπετρας αριθμεί 23,707 κατοίκους. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Iεράπυτνας, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της Kρήτης. Έχει μακραίωνη ιστορία και υπέστη καταστροφές, κατάφερε όμως να διατηρήσει στοιχεία και μνημεία του παρελθόντος, όπως το ενετικό φρούριο Καλές του 13ου αιώνα και το τζαμί στην παλιά πόλη, με τα χαμηλά σπιτάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές. Στην οδό Ναπολέοντος βρίσκεται το μικρό σπίτι στο οποίο κατέλυσε, όπως λένε, ο Βοναπάρτης κατά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.
Η Ιεράπετρα είναι μια πλούσια πόλη με κύριους πόρους τον τουρισμό, τα θερμοκήπια και τις μπανάνες, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από το γλυκό κλίμα που επικρατεί εδώ σχεδόν όλο το χρόνο. Επειδή, μάλιστα, οι βροχοπτώσεις είναι σχετικά σπάνιες, το φράγμα της τεχνητής λίμνης των Μπραμιανών καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής σε νερό. Η ίδια η λίμνη είναι σημαντικός υδροβιότοπος.
Η Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Oθωμανικής Σχολής στην πλατεία Δημαρχείου. Γύρω από την Ιεράπετρα υπάρχουν πολλές ωραίες παραλίες, αλλά στο παραδεισένιο ηφαιστειογενές νησάκι Χρυσή (ή Γαϊδουρονήσι), που βρίσκεται νότια, θα κολυμπήσετε σε εξωτικό περιβάλλον. Δώδεκα χλμ. ανατολικά βρίσκονται οι γραφικοί παραθεριστικοί οικισμοί Αγία Φωτιά (πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι – εδώ σώζονται και ερείπια μινωικού οικοδομήματος και λαξευτοί τάφοι)) και Φέρμα με παραλίες που είναι δημοφιλείς στο νεαρόκοσμο. H Iεράπετρα βρίσκεται 35 χλμ. νότια από τον Άγιο Nικόλαο.

Oροπέδιο Λασιθίου (Tζερμιάδο)
Η φύση γιορτάζει στο εύφορο οροπέδιο Λασιθίου (υψόμετρο: 817-850μ.) στο βορειοδυτικό άκρο της Δίκτης. Στο γόνιμο έδαφός του αναπτύσσονται πρώτης ποιότητας οπωροκηπευτικά, γνωστά σε όλη την Ελλάδα –ιδίως οι πατάτες. Στην ευρύτερη περιοχή του οροπεδίου, που κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια, βρίσκονται διάσπαρτα δεκαέξι χωριουδάκια.
Το μεγαλύτερο και η πρωτεύουσα της επαρχίας είναι το Τζερμιάδο με το φρούριο. Κοντά στο χωριό εντοπίστηκαν ερείπια υστερομινωικού οικισμού, καθώς και νεολιθικοί τάφοι. Από εδώ έχετε πανοραμική θέα στους αμέτρητους ανεμόμυλους, σήμα κατατεθέν του οροπεδίου. Ελάχιστοι από αυτούς λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Κοντά στο χωριό Πινακιανό, όπου υπάρχει και η μονή της Βιδιανής (15ος αιώνας), σώζονται και 24 ερειπωμένοι πέτρινοι αλευρόμυλοι από τους οποίους έχουν ανακατασκευαστεί οι τρεις.
Εκατοντάδες ακέραια κρανία από την Πρωτομινωική και Μεσομινωική περίοδο εντοπίστηκαν σε ταφικό σπήλαιο κοντά στο χωριό Άγιος Χαράλαμπος. Προϊστορικά λείψανα βρέθηκαν ανάμεσα από τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του σπηλαίου της «τράπεζας» ή «Κρόνειον», κοντά στο χωριό Φαρσάρο. Το πιο σημαντικό σπήλαιο όμως του οροπεδίου είναι το περίφημο Δικταίο Άντρο (σπήλαιο Ψυχρού) κοντά στο Ψυχρό, στη βόρεια πλευρά της Δίκτης, ένα μυθολογικό μαιευτήριο όπου η Ρέα γέννησε το Δία εν μέσω σφαδασμών, σταλακτικτών και σταλαγμιτών! Πολλοί μελετητές αμφισβητούν την ταύτιση του συγκεκριμένου σπηλαίου με το Δικταίο Άντρο, το σίγουρο είναι όμως ότι το σπήλαιο υπήρξε κατά την αρχαιότητα μεγάλο λατρευτικό κέντρο.
Μισό χιλιόμετρο βόρεια του χωριού Κάτω Μετόχι, η μονή Ζωοδόχου Πηγής ή Βιδιανής αναδιαμορφώνεται με στόχο να στεγάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης. Κοντά στο Μέσα Λασίθι εντοπίστηκαν ερείπια οικισμών της Γεωμετρικής και της Ρωμαϊκής εποχής. Στον Άγιο Γεώργιο λειτουργεί ένα ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο, ενώ αναπαριστάται και ένα αυθεντικό λασιθιώτικο σπίτι. Εδώ υπάρχει και το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου με συλλογή εγγράφων του μεγάλου πολιτικού και δημοσιευμάτων της εποχής. Το οροπέδιο διατέλεσε χρέη κρησφύγετου και ορμητηρίου των επαναστατών επί Τουρκοκρατίας. Βρίσκεται 49 χλμ. δυτικά του Αγίου Nικολάου.

​​počítáno než si ji nás poté zakoupili, a to nejen proto, že je psaný na obalu viagra 25mg vzpomenout vzít v podobě, v níž se ​​nachází. Nic s tableta ne.

Print Email