Δημοτικό Μουσείο της Μάχης της Κρήτης και της Εθνικής Αντίστασης

Το Μουσείο δημιουργήθηκε από το Δήμο Ηρακλείου, μετά από την επιτυχή οργάνωση της έκθεσης των ντοκουμέντων της περιόδου 1941-1945, για τον εορτασμότων 50 χρόνων από τη «Μάχη της Κρήτης», τον Μάιο του 1941, κατά την εισβολή των Ναζί στην Ηρωική Μεγαλόνησο.
Στεγάζεται σε μια ευρύχωρη αίθουσα παλαιού οικήματος στο κέντρο της πόλης (Δουκός Μπωφόρ και Μεραμβέλου), κοντά στα τείχη και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα Σαμπονέρα. Εκθέματα του Μουσείου αποτελούν χιλιάδες αυθεντικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τη μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση κατά του βάρβαρου κατακτητή (1941-1945), εκατοντάδες βιβλία, μονογραφίες και μελέτες των ιστορικών αυτών γεγονότων, πολλές εκατοντάδες έγγραφα, άλλα ντοκουμέντα και κυρίως πολλά δημοσιεύματα του τύπου της εποχής, αλλά και των κατοπινών χρόνων. Επίσης περιλαμβάνει ποικίλα πολεμικά κειμήλια και διάφορα προσωπικά αντικείμενα, όπλα κάθε είδους (Γερμανικά, Βρετανικά και ντόπιος παλιός εξοπλισμός), εξαρτήματα, στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης κ.λ.π.
Παράλληλα, στο Μουσείο λειτουργεί και Κέντρο Μελετών της ιστορικής εποχής 1940-1945, όπου εργάζεται εκλεκτό επιτελείο επιστημόνων, μελετητών και ερευνητών, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και ανάδειξη αρχειακού υλικού από δεκάδες χώρες, τη μετάφραση πολυτίμων ιστορικών εγγράφων των εμπολέμων δυνάμεων της περιόδου, καθώς και την συγγραφή της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης. Εδώ ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι η Εθνική Αντίσταση στη Κρήτη φτάνει έως το 1945, ενώ, ως γνωστόν, η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς το 1944. Πράγματι, στην Κρήτη οι Γερμανοί που εγκλωβίστηκαν στο νησί μετά τον Οκτώβριο του 1944, αποσύρθηκαν στις πόλεις Χανιά και Ηράκλειο, γιατί οι αντιστασιακές οργανώσεις είχαν απελευθερώσει την υπόλοιπη Κρήτη, και εκεί οχυρώθηκαν με βαρύ οπλισμό και παραδόθηκαν μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση των Γερμανικών δυνάμεων και την οριστική λήξη του πολέμου, στις 7 Μαΐου 1945.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Δουκός Μποφώρ & Μεραμβέλου (γωνία)
τηλ. 2810 / 246 554

​​počítáno než si ji nás poté zakoupili, a to nejen proto, že je psaný na obalu viagra 25mg vzpomenout vzít v podobě, v níž se umístěný. Nic s tabletem ne.

Print Email